Elektronkus ügyintézés link

TÁJÉKOZTATÁS
TISZTELT MÁTRATERENYEI LAKOSOK !


Több alkalommal visszatérő téma településünkön a zajvédelem kérdése és a közelmúltban megrendezett közmeghallgatáson is felmerült - a hétvégi pihenéshez való emberi jog biztosítása kapcsán az a felvetés, hogy a Képviselő-testületnek meg kellene fontolnia egy helyi „Csend rendelet”  vagy a „Közösségi együttélést szabályozó” rendelet megalkotását. Sokan panaszolják, hogy a szombati és vasárnapi, illetve a munkaszüneti napokon (ünnepnapokon) fűnyírás, favágás, flexelés zajai zavarják a pihenni vágyókat, vagy a településre érkezett turistákat. Természetesen egy ilyen jellegű döntésnél törekszik a testület a legszélesebb körben megismerni a lakosság véleményét a témában.
Szeretném felhívni a Tisztelt Lakosság figyelmét arra, hogy az önkormányzat képviselő-testületének rendeletalkotási joga a központi jogszabályok által már rendezett társadalmi viszonyokra nem terjed ki. A központi jogszabályok a környezetvédelmi, ezen belül zaj- és rezgésvédelmi területek nagy részét szabályozzák, az önkormányzat ezen tárgykörön belül kizárólag a „magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységeket”, illetve a „közterületen megtartott alkalmi rendezvényeket” szabályozhatják. Tekintettel arra, hogy településünkön az önkormányzat által szervezett egy-két közterületi rendezvényen kívül ez a kategória nem jellemző, így rendeletünkben csak a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenységek kerülnének szabályozásra. Ugyanakkor figyelembe kell venni pl. a szabálysértési törvény által szabályozott csendháborítást, vagy a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló kormányrendeletet, egyéb jogszabályokat.
Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a szabadtéri égetést szabályozó önkormányzati rendelet bevezetése sem volt zökkenőmentes, de mára elfogadta a lakosság, hogy amíg magasabb jogszabály nem tiltja, addig Mátraterenye területén kizárólag hétfő-csütörtöki napokon engedélyezett a kerti hulladékok égetése 08.00-20.00 óra között.
Kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy Mátraterenye településen magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenysége (fűnyíró-gép, betonkeverő, fűrészgép, flex) hétvégén, illetve munkaszüneti napokon (ünnepnapokon) ne legyen megengedett?
Kérjük mondja el véleményét a kérdéssel kapcsolatosan és véleményét írásban vagy e-mailen az alábbi címre kérjük: 3145. Mátraterenye, Kossuth út 178. vagy elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.
Nem kell figyelembe venni azt a véleményt, mely név nélküli, sérti a közerkölcsöt vagy más becsületét, jó hírnevét, vagy nem illeszkedik a tárgyhoz.

Mátraterenye, 2021. 10. 08.

Gecse László sk.
polgármester