Elektronkus ügyintézés link

HIRDETMÉNY

 

Értesítem a lakosságot, hogy Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete következő soros, nyílt ülését az alábbiak szerint tartja:

 

Az ülés ideje:                         2022. november 28. (hétfő) 16.30 óra

Az ülés helye:                        Mátraterenye Községháza Tanácskozó terme

                                               / 3145. Mátraterenye, Kossuth út 178./

 

NAPIRENDI JAVASLAT

 

 1. A közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló rendelet elfogadása

Előterjesztő: Gecse László polgármester

 1. Közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló rendelet elfogadása

Előterjesztő: Gecse László polgármester

 1. Folyószámlahitel

Előterjesztő: Gecse László polgármester

 1. Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal „2021. évi belső ellenőrzési jelentésének” jóváhagyása

Előterjesztő: Urbányi Edina jegyző

 1. Mátraterenye Község Önkormányzat „2021. évi belső ellenőrzési jelentésének” jóváhagyása

Előterjesztő: Urbányi Edina jegyző

 1. Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyása

Előterjesztő: Urbányi Edina jegyző

 1. Mátraterenye Község Önkormányzat 2023. évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyása

Előterjesztő: Urbányi Edina jegyző

 1. Egyéb időszerű feladatok

A Képviselő-testület ülése nyilvános !

 

Mátraterenye, 2022. november 23.

 

 

                                                                                            Urbányi Edina sk.

                                                                                                   jegyző

   

HASZNOS TÉLI TUDNIVALÓK

Hogyan védjük az ivóvízmérőinket és a vízvezetékeinket a fagykárok ellen?

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Az ÉRV. Zrt. felhívja a figyelmet a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmének fontosságára, amely a belső hálózaton a felhasználók feladata. A megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a felhasználó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. Fokozott elővigyázatossággal a károk és a bosszúságok elkerülhetők.

Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk rá, hogy ha az ivóvízmérő-akna fedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja.

A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel (pl.: hungarocellel) lássuk el, a szigetelés az akna mennyezetére is javasolt.

Az ivóvízmérö műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében. Ha az ivóvízmérö, illetve a csövek a talajszinttöl egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk.

A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak az ivóvízmérő-leolvasás, ellenőrzés előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.

Nem csak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az áblakokat, illetve ahol kell, kicseréljük a törött üveget.

A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel. Az ivóvízmérö fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

Ha a falban levő vezetékben keletkezett a hideg hatására jégdugó, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.

A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve nem kellően szigeteit vízvezetékek, kerti csapok esetén az ivóvízmérö és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végeznünk. A víztelenítéskor ügyeljünk a víztelenítendő csőszakasz előtti elzáró szerelvény cseppmentes elzárására, és erről minden esetben győződjünk meg, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

Tavasszal, a tartós fagyok elmúltával mindenképp célszerű alaposabban megvizsgálnunk az ivóvízmérő-akna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos majd üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.                                                                    *

Az ÉRV. Zrt. szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket, emellett ajánlatos legalább havonta egy alkalommal ellenőriznünk a hálózatot és a vízmérőt. Probléma esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-22-42-42/ 1-es mellék), vagy e-mailen (diszpecser(3>ervzrt.hu).

KÖSZÖNJÜK FELHASZNÁLÓINK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT! TISZTELETTEL: ÉRV. ZRT.

HASZNOS TÉLI TUDNIVALÓK

A TELEPÜLÉSI KÖZKIFOLYÓK HELYES HASZNÁLATA TÉLEN

A fagyok beköszöntével az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság az alábbi hasznos tanácsokkal szolgál a közkifolyók helyes téli használatával kapcsolatban.

 • A vízvételezés során legalább 1 vödör vizet (7-10 liter) szükséges kiengedni ahhoz, hogy utána az ürítő rendszer vízteleníteni tudja a közkifolyót. Ha legalább ennyi vizet nem engedünk ki, akkor a víztelenítés nem történik meg, és elfagyhat a rendszer.
 • Tilos a közkifolyóval „játszani”, azaz egy kicsit megnyitni, úgy, hogy a víz bár megindul, de nem folyik ki! Ha a nyomókart lenyomjuk, minden esetben ki kell engedni a fent jelzett mennyiséget, hogy az elfagyás ne következzen be.
 • Ha a közkifolyó elfagyott, tilos azt tűzzel, gázlánggal, egyéb módon kiolvasztani! Ez további károkat okozhat, ami megnehezítheti, késleltetheti a javítását.
 • Tilos a közkifolyóra tömlőt csatlakoztatni, illetve tömlőn keresztül tölteni kannákat, edényeket, mert így az ivóvízhálózat elfertőződhet!
 • Ha rendellenességet észlel a közkifolyó működését illetően, kérjük, jelezze az alábbi elérhetőségeken:

 

Társaságunk teljes szolgáltatási területére vonatkozóan: Központi diszpécserszolgálat (0-24 óra): + (80) 22-42-42; + (48) 81-42-42.

 

MINDANNYIUNK KÖZÖS ÉRDEKE A TELEPÜLÉSI KÖZKIFOLYÓK
RENDELTETÉSNEK MEGFELELŐ HASZNÁLATA A TÉLI IDŐSZAKBAN IS.
KÖSZÖNJÜK FELHASZNÁLÓINK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT! ÉRV. ZRT.

Hirdetmény!!! 

 

A gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére járó pénzbeli juttatás kifizetésére 2022. november 24-én (csütörtökön) kerül sor az Önkormányzati Hivatal épületében 13:00 és 15:00 között. 

Aki nem tudja a fent megjelölt időpontban átvenni a juttatást az pénztári nyitvatartási időben(hétfő, szerda) megteheti. 

 

 Mátraterenye, 2022. november 21. 

 

 

Gecse László 

    polgármester 

 

 

NÓGRÁD MEGYEI
KORMÁNYHIVATAL

Tanácsok a lakosság számára a hideg káros hatásának mérséklésére

 • Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!
 • A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.
 • -10 °C alatt ne vigyük sétálni a csecsemőket, kisgyermekeket. Ha muszáj vele a szabadba menni (a testvérért, vagy ügyintézés miatt) akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, arcát, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen!
 • Otthon tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget. A lakásban is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot, igyon meleg folyadékot.
 • A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan +14 °C körüli hőmérsékleten tartózkodunk - főleg idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén fennáll a kihűlés veszélye. 4-
 • Szabadban tartózkodáshoz öltözzön megfelelően, védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot.
 • Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Védje kezét és fejét is!
 • Ha autóval utazik, vigy en magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.
 • Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez - ezek már a kihűlés vagy a fagy ás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.
 • Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelentősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget.
 • Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet. -10 °C alatt feltétlenül viseljen kesztyűt!
 • A hidegben is fontos legalább napi 2 L vagy több folyadék fogyasztása, ha kültérben sportol vagy dolgozik.
 • Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést.

Népegészségügyi Főosztály

3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. Tel: (32)795-784, (32)795-785;
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., KRID azonosító: 517596139

Hirdetmény - Áramszünet

NFK Hirdetmény – földrészletek értékesítésére vonatkozóan

„Márton napi vigadalom”

HIRDETMÉNY

 

Tájékoztatjuk a település lakosságát, hogy Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

2022. november 7-én ( hétfő ) Nádújfalu településrészen a Művelődési házban, (Kossuth út 325.)

16:00 ÓRAI KEZDETTEL

KÖZMEGHALLGATÁST

 

tart, melyre minden érdeklődő állampolgárt és civil szervezetet meghív.

 

TERVEZETT NAPIREND:

1.) A TELEPÜLÉSI VADKÁR ÜGYEKKEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS

ELŐADÓK: ZÁM ZALÁN NÓGRÁD-CSERHÁT TÁJEGYSÉG FŐVADÁSZA

SZEBENYI LÁSZLÓ FÉNYKŐ VADÁSZTÁRSASÁG ELNÖKE

2.) MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. TEVÉKENYSÉGÉRŐL, TERVEIRŐL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ

ELŐADÓ: LEHEL ZOLTÁN IGAZGATÓ

3.) VÁROSGAZDÁLKODÁSI VÁLLALAT TEVÉKENYSÉGÉRŐL , TERVEIRŐL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ

ELŐADÓ: NAGY LÁSZLÓ IGAZGATÓ-HELYETTES

4.) POLGÁRMESTER TÁJÉKOZTATÓJA AZ ELTELT EGY ÉV EREDMÉNYEIRŐL ÉS A KÖVETKEZŐ IDŐSZAK TERVEIRŐL

ELŐADÓ: GECSE LÁSZLÓ POLGÁRMESTER

5.) LAKOSSÁGI KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉSEK, JAVASLATOK

 

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzata 12.§ 3. pontja értelmében lehetőség van arra, hogy az önkormányzati hivatal -3145. Mátraterenye, Kossuth út 178.- földszintjén kihelyezett gyűjtőládában és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen elektronikusan 2022. november 3. (csütörtök) 16.00 óráig előzetesen eljuttassák azon közérdekű kérdéseiket, bejelentéseiket, javaslataikat amelyre választ várnak a közmeghallgatáson.

 

Mátraterenye, 2022. október 25.

Mátraterenye Község

Képviselő-testülete

Hirdetmény - és 8/2022. (X.21.) Rendeletete

HIRDETMÉNY

 

 

Értesítjük a lakosságot, hogy Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja alkalmából

ünnepi megemlékezést tart:

 

 1. október 23-án (vasárnap) 11.00 órai kezdettel a Móra Ferenc Általános iskola (3145. Mátraterenye, Kossuth út 143.) parkjában.

 

(A gépjárművel érkező megemlékezőket kérjük, hogy az Iskola udvarában szíveskedjenek parkolni !)

 

Minden megemlékezőt tisztelettel hívunk és várunk !

 

Gecse László sk.

polgármester