Elektronkus ügyintézés link

HIRDETMÉNY

Tájékoztató látogatási tilalom feloldásáról

 

Az országos tisztifőorvos 2020. június 12-én feloldotta az egészségügyi intézményekre vonatkozóan a látogatási tilalmat.

A hosszú látogatási tilalom után várhatóan megnövekszik a látogatók száma a fekvő-ellátó intézményekben, amely fokozott kockázatot jelent a vírus terjedése szempontjából.

A lakosság figyelmét felhívja a kórházi látogatások szabályaira a bent fekvő betegek valamint egészségügyi dolgozók védelme érdekében:

  • Kórházba csak egészséges személy menjen látogatni.
  • Egy beteghez egy alkalommal lehetőleg csak 1 személy menjen látogatóba.
  • A látogató minden esetben viseljen maszkot (varrott vagy sebészeti maszk javasolt, a szeleppel ellátott FFP2 vagy FFP3 maszk használata nem megengedett) a kórházi tartózkodás teljes időtartama alatt. A maszknak az orrot és a szájat is takarnia kell, mivel a megbetegedés kezdetén az orrból ürül legnagyobb mennyiségben a vírus.
  • A kórházakban használják a látogatók részére kihelyezett kézfertőtlenítő szereket mielőtt a beteg közelébe mennek, valamint az intézmény elhagyása után is.
  • A látogatás ideje alatt igyekezzenek a 2 m-es távolságot betartani a többi betegtől és látogatótól.
  • Legyenek tisztában azzal, hogy a kórházba történő belépés előtt mindenkinek egy kérdőíves előszűrésen kell átesnie, ezért is fontos, hogy csak a lehető legkevesebb személy látogassa egy napon a beteget. Amennyiben egy beteg körül nagyobb létszámú látogató gyűlik össze, az intézménynek joga van a látogatók számának csökkentése érdekében a kórteremből és a kórházból kiküldeni a látogatókat.
  • A kórházak saját hatáskörben korlátozhatják a látogatási időt, a látogatásra kijelölt napokat és időpontokat, az egy kórteremben tartózkodók számát.
  • Amennyiben a beteg állapota megengedi, a látogatást a kórterem helyett az erre kijelölt közösségi terekben vagy a szabadban tegyék meg.

A turisztikai szezon beindításával, a határok megnyitásával várhatóan lesznek a nyár folyamán is megbetegedések. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy tüneteivel a háziorvoshoz, vagy a területileg illetékes háziorvoshoz vagy a központi háziorvosi ügyelethez fordulhat, mintavételezésekről gondoskodni kell.

 

Mátraterenye, 2020. június 15.

                                                                                                                                      Urbányi Edina sk.

                                                                                                                                                jegyző